KKU Research Journal
ISSN 0859-3957

ปีที่ 18 ฉบับที่ 3 พฤษภาคม - มิถุนายน 2556

การประเมินประสิทธิภาพของสารเคมีป้องกันกำจัดเชื้อราและเชื้อแอกติโนไมซีสในการควบคุมเชื้อรา Nalanthamala psidii สาเหตุโรคเหี่ยวของฝรั่ง
Evaluation of Fungicide and Actinomycete Efficiency in Controlling Nalanthamala psidii, Causal agent of Guava Wilt Disease
นิศากร สุวรรณ สุทธิชัย ถาวรวงศ์ และสรัญยา ณ ลำปาง
Nisakorn Suwan Suthichai Thavornwong and Sarunya Nalumpang

บทคัดย่อ

       การทดสอบประสิทธิภาพของสารป้องกันกำจัดเชื้อราในการยับยั้งการเจริญของเส้นใยเชื้อรา Nalanthamala psidii สาเหตุโรคเหี่ยวของฝรั่ง เพื่อหาอัตราการใช้สารป้องกันกำจัดเชื้อราที่เหมาะสมบนจานอาหารเลี้ยงเชื้อ และบนผลฝรั่ง พบว่าเมื่อทดสอบบนอาหารเลี้ยงเชื้อสารป้องกันกำจัดเชื้อรา carbendazim และ benomyl ความเข้มข้น 8 ppm และ 10 ppm ตามลำดับ สามารถยับยั้งการเจริญของเส้นใยเชื้อราได้ 100% ในขณะที่ Bordeaux mixture และ captan ความเข้มข้น 1500 ppm สามารถยับยั้งการเจริญของเส้นใยเชื้อราได้ 42.74% และ 38.37% ตามลำดับ เมื่อทดสอบการควบคุมเชื้อราบนผลฝรั่ง พบว่าการพ่นผิวผลฝรั่งด้วย carbendazim และ benomyl สามารถยับยั้งการเกิดโรคได้ดีกว่า Bordeaux mixture และ captan อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p ? 0.01) สำหรับการทดสอบประสิทธิภาพความสามารถของactinomycetesที่แยกจากดินจำนวน 6 ไอโซเลตเลต ในการยับยั้งเชื้อราบนอาหารเลี้ยงเชื้อ GYM (glucose-yeast-malt) พบว่าสามารถยับยั้งการเจริญของเส้นใยเชื้อราได้ 100% เมื่อวางเชื้อ actinomycetes ก่อนเชื้อสาเหตุเป็นเวลา 7 วัน และเมื่อทดสอบโดยวาง actinomycetes ไอโซเลตเลต SEA120-28 และ OMA60-1 ก่อนวางเชื้อสาเหตุ 3 วัน และวางพร้อมกัน พบว่าสามารถยับยั้งการเจริญของเส้นใยเชื้อราได้เท่ากับ 90.41, 89.16, 65.85 และ 63.33% ตามลำดับ

Abstract

       The efficiency of fungicides in controlling Nalanthamala psidii, a causal agent of guava wilt disease, was evaluated in vitro and in vivo bioassays on guava fruits conditions. Plate method assay experiment revealed that the amendment of the tested systemic fungicides on agar affected fungal mycelial growth, i.e. carbendazim and benomyl showed 100% inhibition at concentration of 8 ppm and 10 ppm, respectively, whereas Bordeaux mixture and captan at concentration of 1500 ppm showed 42.74% and 38.37% inhibition, respectively. In vivo bioassays on guava fruits indicated that sprayed benomyl and carbendazim on fruits caused significant decrement (p ? 0.01) of diseases incidences than Bordeaux mixture and captan treatments. In vitro antifungal activities by bioassays of the six isolated soil actinomycetes were evaluated. The antagonistic potencial of the actinomycetes on GYM (glucose-yeast-malt) agar inhibited 100% fungal mycelial growth when incubated for seven-day prior to the pathogen inoculated. The selected actinomycetes strains, SEA120-28 and OMA60-1, were re-examined for their effective activities. The both actinomycetes were incubated on GYM agar for three days before or simultaneously inoculation of the pathogen. It showed that both strains inhibited mycelial growth of 90.41, 89.16, 65.85 and 63.33%, respectively.

คำสำคัญ: Nalanthamala psidii, แอคติโนมัยซีส, สารกำจัดเชื้อรา, โรคเหี่ยวของฝรั่ง
Keywords: Nalanthamala psidii, actinomycetes, fungicides, guava wilt disease

Division of Research Administration.
Building2, 2nd Floor,Office of the President.
Khon Kaen University
Tel. 043-009700 ext. 42128
E-mail: kkurj@kku.ac.th